Mangler du energi og overskud? Kender du det, at din hjerne ikke rigtigt kan tænke klart mere? At tankerne ikke vil samle sig og fokusere på det, du skal have læst eller gjort færdigt? Det føles som om du er helt tung i hovedet?
Kort fortalt så er din hjerne sikkert overloadet. Den er stresset, træt og har brug for hvile. Nu!
Vi kender det fra motionsdyrkning, hvor vi efter endt fitness-træning eller en lang cykeltur har en totalt smadret krop. Så ved vi alle, hvad der virker: Mad, drikke og hvile.
Når vi har en træt og overbelastet hjerne ved de færreste af os desværre, hvad vi skal stille op. For lægger vi os ned, får kroppen en pause. Men tankerne får stadig lov til at bevæge sig frit. Det er de færreste af os, der har erfaringer med og kan få vores hjerne til at slappe af på kommando.
Stress skyldes lang tids overbelastning
Når vi går ned med stress, så er det fordi vores hjerne har været overbelastet med bekymringer i for lang tid og fået for lidt pause. Får vi ikke lyttet til signalerne i god tid, risikerer vi at hjernen selv siger fra og så ender de fleste med en sygemelding. Derfor er det vigtigt, at vi får lært at give hjernen pause!
Mens jeg sidder og skriver disse ord, bliver min hjerne også træt af at skulle koncentrere sig i lang tid. Det første signal jeg får på pause er, at jeg får sværere ved at fokusere på opgaven. Hjernen lokker mig til at zappe over på facebook, nyhedssites, checke mails mm. Men det er fordi det er en lettere arbejdsopgave for hjernen, som ikke kræver lige så megen koncentration. Overhører jeg de første signaler kommer lysten til søde sager. Her er det let at lade sig friste! Men det er ofte ikke sult, men hjernen, der har lært, at sukker virker (kortvarigt, desværre!). Grundlæggende har hjernen blot brug for pause, hvor den ikke skal fokusere. Den har brug for HELT pause. Den har brug for at glo ud i luften. Vi er hele tiden omgivet af fristelser om adspredelse, hvor hjernen forholder sig til ting, der ikke er vigtige. Vinder Caroline snart en Gran Slam titel? Hvordan står det til i magtkampen i Venstre-ledelsen?
Din hjerne slapper ikke af, når du beskæftiger dig med disse ting. Din hjerne får ikke pause, men bliver bare yderligere belastet.
Jeg får ofte hovedpine. Kan jeg gøre noget?
Får du ofte hovedpine efter en lang dag på arbejde, er det ofte fordi din hjerne har været overstimuleret og ikke fået pauser nok. Hjernen finder mange smutveje til at skaffe sig pauser. Hovedpine er en af de metoder den kan benytte sig af. Når hovedpinen raser, mister vi nemlig enhver lyst til stimuli. Meget kreativt og effektivt middel, men desværre smertefuldt. Presser vi yderligere på, kan migrænen lure om hjørnet. Vejen til at undgå dette er at lære at mærke kroppens tidlige signaler, så tilløbet til hovedpine kan tages allerede i opløbet. Husk at bare 5 minutters pause virker.
Kan vi undgå mental træthed?
Nej, det tror jeg er umuligt. Alle mennesker oplever perioder med stress og stort pres. Vi skal engang imellem ud og mærke grænserne for vores formåen. Det er ikke kun skidt. Lær dine personlige signaler at kende og tag erfaringerne med dig, så du kan tage det i opløbet næste gang. Min erfaring er, at jo mere overbelastet hjernen bliver, desto længere pause kræver det at blive frisk. Pauselængden stiger ikke lineært, men snarere eksponentielt, så det der i begyndelsen kunne afhjælpes med 5 minutters pause, nu senere kræver en times pause eller mere.
Jeg rådgiver ofte stress-ramte til at hvile 20 minutter på sofaen hver anden time dagen igennem. Hver dag! Mange gange bliver de utålmodige og kan ikke forstå det ikke snart virker. Min erfaring er, at når hjernen er blevet totalt udmattet, så kan det kræve måneder endsige år, inden den begynder at fungere normalt igen. Derfor er det vigtigt at lære sin hjernes signaler at kende – og respektere dem.
Hvad gør vi, når hjernen er blevet træt?
Lytter til signalerne og holder pause! Jeg bruger selv en timer (https://tomato-timer.com, google ”Pomodoro” timer eller app). Efter 25 minutter afbryder jeg mit arbejde og tager jeg 5 minutters pause, hvor jeg fx laver noget fysisk fx henter en spand brænde, tømmer opvaskemaskinen eller laver mig en kop kaffe. Ikke tekst-TV, nyheder eller Facebook. Når jeg vender tilbage til det afbrudte arbejde, mærker jeg oftest at det glider bedre eller at jeg har fået nye ideer.
Arbejdsmæssigt vil det ofte kræve planlægning at få de små pause lagt ind. Som lærer fandt jeg ud af, at frikvarterer brugt til samtale med kolleger eller elever ofte ikke gav mig den fornødne pause. Jeg havde brug for helt ro og ingen stimuli. Nogle elever eller kolleger fik jeg energi af at snakke med, andre kostede energi. Mit råd er, at vi skal finde ud af, hvad der er godt for os selv og så række ud efter det.
Inspiration og ideer til at få mere mental overskud
- Sørg for god og rigelig nattesøvn. God søvn er ekstrem vigtig for hjernens funktioner.
- Spis sundt. Lidt, men ofte. Jeg bliver træt og ugidelig, hvis jeg ikke spiser regelmæssigt.
- Glo ud i luften. Sørg for pauser, hvor tankerne får lov at flyde frit.
- Lav noget praktisk. Gerne udenfor. Naturen er et fantastisk sted at restituere hjernen. Brænde kløvning og græsslåning virker fantastisk for mig.
- Få motion. Bare en kort gåtur giver hjernen en dejlig pause.
- Sluk din smartphone og dit TV. Fristelsen er stor, men den holder din hjerne stimuleret med ligegyldig information.
- Mediter, brug mindfulness. Bare 5-10 minutter bringer ro i sindet og pause til hjernen. Følg dette link til en enkel meditationsvideo jeg ofte bruger. Prøv den af eller find din egen personlige favorit. (https://www.youtube.com/watch?v=lis56GYY_j0&sns=em)
Du kan arbejde hårdt eller arbejde længe – ikke begge dele!
Hvis du kunne tænke dig at få mere overskud i hverdagen og lære dine mentale udgiftsposter at kende, så kontakt mig gerne, for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig videre. Jeg giver altid 30 minutters gratis forsamtale, hvor du kan få et indtryk af, hvem jeg er og hvordan jeg kan hjælpe dig.
Kommenter gerne og giv dine ideer til mental overskud i hverdagen videre!
Leave a Reply